X

Info o skakaču

Ime:
Yana Nestsiarava
Datum rođenja:
14/06/1992
Zemlja:
Belarus
Živi u:
Minsk

Yana Nestsiarava je bila vodeća na prvom takmičenju sezone 2019. Bjeloruskinja je demonstrirala nepokolebljivu konzistentnost i zabilježila dva identična visoka rezultata za prva dva skoka direktno sa stijene u filipinskom raju. Bolja od nje bila je jedino najuspješnija skakačica u ovom sportu, Rhiannan Iffland, tako da je 27-godišnjakinja sezonu otvorila na visokom nivou.

Stalna bol u donjem dijelu leđa, posljedica infekcije bubrega 2018. godine, spriječila je skakačicu iz Minska da konstantno nastupa na najvišoj razini, ali još dva pobjednička postolja zadržala su je u konkurenciji za mjesto u stalnoj skakačkoj postavi za sezonu 2020.

Odlučiti se za lakši put ionako nije u njenom stilu, baš kao kad neko uči svirati gitaru: skromna i srdačna osoba bi počela sa težim akordima. Uvijek je raspoložena da samu sebe stavi pred izazov i uči o novim kulturama, a osam stanica na četiri kontinenta u predstojećoj sezoni zvuči odlično za realistu kakvom sebe smatra.

Najbolji rezultati

• 2019 - 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju na Filipinima
• 2017 - 3. u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima
• 2015 - 3. na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Italiji (džoker)
• 2015 - 3. u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima i FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima

Konačni plasmani u Svjetskom prvenstvu

2019 - 4. u ukupnom poretku
2018 - 5. u ukupnom poretku
2017 - 7. u ukupnom poretku (džoker)
2016 - 8. u ukupnom poretku (džoker)