X

Mido logo
Sep 14, 2019 16:00:00 +0000

Završnica i premijera istodobno!

Kad platforme postavljene na most La Salve u Bilbau postanu 'uzletne piste' za posljednje ovogodišnje skokove, nakon kojih će biti poznati osvajači trofeja Kralja Kahekilija za sezonu 2019, biće to ujedno i prvi put da žene demonstriraju svoje graciozno skakačko umijeće pored Guggenheimovog muzeja u Bilbau.

Smješten na sjevernom vrhu Iberijskog poluotoka, manje od 20 km južno od Biskajskog zaljeva, grad leži unutar jednog od najnaseljenijih gradskih područja u sjevernoj Španiji. Još od 14. stoljeća, Bilbao je bio poslovno središte, iskusio je tešku industrijalizaciju, a proces njegove društvene, ekonomske i estetske revitalizacije otpočeo je izgradnjom čuvenog Guggenheimovog muzeja. Lokacija na kojoj će se skakati, most La Salve, presijeca jedan vrh trouglastog tlocrta muzeja, a ovaj put neće pozdravljati samo mornare koji se vraćaju s plovidbe, već i svjetsku elitu cliff divinga.

Uz sve veći broj takmičara koji izvode po pet salta ili pet vijaka, te sve viši koeficijent težine u konkurenciji žena, skakačka elegancija će se udružiti s rastućom kompleksnošću skokova dok skakači i skakačice budu nastupali na lokaciji koja se istinski isprepliće s modernom umjetnošću.

Nakon velikog uspjeha finalnog takmičenja 2015. godine, most La Salve u Bilbau će još jednom ugostiti najbolje svjetske cliff divere dok budu odlučivali o ukupnim pobjednicima sezone.

Dosadašnji pobjednici
2018 Steven LoBue, SAD
2015 Steven LoBue, SAD
2014 Artem Silchenko, RUS

#REDBULLCLIFFDIVING

Lokacija Viseći most "Španske princeze", kojim se sa sjevera preko rijeke ulazi u grad
Koordinate 43°16'9.61"N, 2°55'55.18"W
Visina platformi 27 m | 21 m
Dubina vode 5 m
Temperatura vode u septembru 19°C
Temperatura zraka u septembru 23°C
Voda Rijeka Nervión, slatka voda
Zanimljivost Most je na popularnosti dobio kada je tačno ispod njega izgrađen Guggenheimov muzej u Bilbau, doslovno stapajući konstrukciju mosta u konstrukciju muzeja.

La Salve Bridge

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 14. septembra na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Up Down

Up Down

Up Down

Up Down