X

Judges in Mostar
Datum: 30/08/2019

To je ultimativni cilj u cliff divingu. Savršen rezultat i nešto čemu svaki skakač stremi i želi postići u karijeri. Desetka. Najviša ocjena sudija. Oznaka izvrsnosti u ovom očaravajućem sportu. I dok u cijeloj sezoni Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2017 nije viđena niti jedna jedina desetka, magična ocjena je dodijeljena rekordnih 13 puta u samo sedam serija skokova na prethodna dva takmičenja u Bejrutu i Mostaru. Dovoljan razlog da upitamo skakače i sudije šta je potrebno za dobijanje najviše ocjene i šta to uopšte znači.

„Fokusirate se na svaki pojedinačni skok, na pokrete i u glavi radite ono što treba da radite kako biste bili spremni da demonstrirate svoje mogućnosti na najvišem nivou. Ne možete samo reći 'OK, izvešću ovaj skok za deset'. To ne funkcioniše", objašnjava Amerikanac David Colturi, koji je od 2012. do danas zabilježio šest desetki. „Kad se ujutro probudite i kažete 'Danas ću imati savršen dan', da li to ikad upali? Ne, vjerovatno ne. Ali kad idete korak po korak i fokusirate se na male stvari, na taj način dostižete svoj najveći potencijal."

Mnogo se napornog rada uloži u jednu desetku. Sve treba da se posloži u pravom trenutku. Po osmostrukom prvaku Garyju Huntu, to se ne događa samo od sebe: „Morate izgraditi tu snagu i konzistentnost, tako da sudije budu tu kad izvedete taj savršeni skok. Nekad morate izvesti savršeni skok nekoliko puta, jer ponekad sudije mogu biti loše raspoložene i ne biti spremne da daju desetke. Sve se mora desiti u pravo vrijeme i zvijezde se moraju poklopiti."

Sa prvim savršenim skokom u historiji prvenstva - čiste desetke od pet međunarodnih sudija - na takmičenju u Libanonu ove sezone, briljantni Britanac je svojoj listi rekorda dodao još jedan. Poznat je po svom nepokolebljivom karakteru, i očito je da je mentalna snaga ono što odvaja skakače koji dobijaju desetke od ostalih, jer svi su oni sportisti u vrhunskoj fizičkoj formi.

„Kad jašete na tom valu samopouzdanja i sve ide kako treba, osjećate se kao da vas ništa ne može potresti i sve ide glatko", nastavlja Hunt. „Ja sam trenutno na toj tačci, pobijedio sam nekoliko takmičenja zaredom i osjećam se kao da sam nesalomljiv."

Gary Hunt je u Bejrutu postao prvi skakač koji je dobio sve desetke za skok. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Meksikanac Jonathan Paredes je poznat po tome da svoje skokove izvodi besprijorno i redovno sakuplja desetke. „To je broj koji ti daje samopouzdanje i snagu potrebnu za takmičenje. Trenutak prije skoka kao da umireš od straha, stresa i svih tih emocija istovremeno. Ali kad izroniš iz vode i vidiš par desetki, jednostavno je nevjerovatno."

Upravo ta očaravajuća emocija i opčinjenost onim čemu ste svjedočili tjera sudije da pokažu desteke. „Savršena desetka, ako je možemo nazvati savršenom, na neki način čini da poželim da skočim iz stolice i trčim naokolo s publikom, jer joj želim aplaudirati. To je vrsta skoka koja me dotakne i jednostavno reagujem na nju", opisuje Steve Foley, koji je svoju prvu desetku kao sudija Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva dodijelio prošle sedmice u Mostaru, kada je Rumun Constantin Popovici slijedio Huntove stope i izveo savršen skok.

Constantin Popovici demonstrira savršenstvo na pretposljednjoj stanici sezone u Mostaru. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Na osnovu vrlo objektivnih kriterija odraza, položaja u zraku i ulaska u vodu, reakcija sudija na taj nivo izvrsnosti dolazi automatski i bez oklijevanja. „Kad dam ocjenu 9,5 to znači da nisam poželio da ustanem i kličem zbog skoka."

Dok su sudije tu neposrednu reakciju doživjele više od stotinu puta na takmičenjima muškaraca, savršenstvo su rjeđe pronalazile u konkurenciji žena. Kanađanka Lysanne Richard je, uprkos opetovanim povredama, prihvatila sopstveni izazov koji glasi „Biću tu dok ne dobijem desetku". Iris Schmidbauer, skakačica u usponu iz Njemačke, zauzima isti stav kada kaže da svi žele upisati desetku kao svoj najbolji rezultat.

Rhiannan Iffland je na Starom mostu postala prva skakačica koja je od sudija dobila četiri desetke za jedan skok. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Najdominantnija takmičarka u ovom sportu, Australka Rhiannan Iffland, ponovo je bila ta koja je svoj najbolji rezultat od tri desetke - koje je dobila u Libanonu za trostruki salto s pola vijka povratno - u Mostaru poboljšala na četiri desetke. Četvorostruka prvakinja jaše na valu samopouzdanja, pobijedivši na svim dosadašnjim takmičenjima 2019. godine. Stoga ne bi bilo iznenađujuće da 27-godišnjakinja svoju do sada savršenu sezonu kruniše savršenim skokom na završnom takmičenju u Bilbau (Španija) za dvije sedmice.