X

Datum: 20/09/2016

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 24. septembra po drugi put gostuje u našoj zemlji. No za razliku od prošle godine, kada smo u Mostaru gledali samo takmičenje muškaraca, ove godine će na Starom mostu nastupiti i najbolje svjetske skakačice.

Svjetsko prvenstvo za žene se održava od 2014. godine. U prethodne dvije sezone je uključivalo po tri takmičenja, a ove godine je prošireno na sedam stanica. Kvalitet se konstantno poboljšava, a po umijeću koje demonstriraju skakačice ne zaostaju za svojim muškim kolegama.

U Svjetskom prvenstvu 2016 nastupa šest stalnih skakačica, a na svakoj stanici učestvuju i do dvije takmičarke s pozivnicom. Evo drugog dijela kratkih profila skakačica koje će nastupiti u Mostaru.

 

Lysanne Richard (Kanada)
Ova 35-godišnja Kanađanka uspijeva spojiti nemoguće: nastupe u čuvenom Cirque du Soleil, uspješnu karijeru skakačice i trostruko majčinstvo. Sa dva druga mjesta i pobjedom ove sezone, drugoplasirana je u poretku žena i najozbiljnija suparnica Rhiannan Iffland u trci za titulu, tako da će ostatak sezone vjerovatno obilježiti žestoka borba ove dvije skakačice.

 

Cesilie Carlton (SAD)
Prva skakačica s pozivnicom koja je pobijedila na Red Bull Cliff Diving takmičenju, na portugalskim Azorima 2015. U toj sezoni bila je izjednačena na prvom mjestu sa Rachelle Simpson sve do završnog takmičenja u Italiji, gdje je u posljednjoj rundi skočila ispod prosjeka. Ove godine nastupa u odličnoj formi, i trenutno je treća u ukupnom poretku.

 

Ginger Huber (SAD)
Skakačica s ogromnim iskustvom, žena čiji je cijeli život vezan za skokove, bilo kao takmičarka, trenerica, sudija ili model za ESPN Body Issue magazine. Ova 41-godišnjakinja bila je vice-prvakinja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015, i uvijek je u stanju popeti se pobjednički podij. Ove godine to je učinila kao treća u Portugalu.

 

Yana Nestsiarava (Bjelorusija)
Bjeloruskoj skakačici ovo je treća sezona u kojoj nastupa kao takmičarka s pozivnicom. Bila je bronzana u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2015 u Kazanu, Rusija. U Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu najbolji rezultat joj je treće mjesto iz Italije prošle godine.

 

Najbolje svjetske skakače i skakačice u akciji na Starom mostu možemo gledati već u petak 23. septembra u 13h, kada su na rasporedu prve runde skokova i trening. U subotu 24. septembra, također od 13h, počinje finalni dio takmičenja.

Do tada, sve informacije i vijesti možete pronaći na www.redbullcliffdiving.com i Facebook stranici takmičenja.

Prenos uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 24. septembra od 14:20h, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 30. oktobra, u 10:30am po istočnom američkom vremenu.